top of page

U komšiluku

Skoro da sam odrasla prolazeći pored Beogradskog dramskog pozorišta, koje pamtim iz perioda detinjstva kao mesto kraj koga smo prolazili, moji roditelji i ja na putu do babe i dede koji žive u neposrednoj blizini. Danas to pozorište čini se privlači više pažnje nego ranije. Deluje osveženo i uvek prepuno ljudi. Ja sam naravno fan JDP-a, ali eto, moj cyber život me nekako naveo da udjem i u ovo pozorište. 

Predstava koju sam gledala, čak dva puta, Tiho teče Misisipi, zapravo je kad se pogleda vrlo čudna predstva. Ima tu svačega. Dečak Deni, zatim njegov prijatelj Sunce zvano Pedja, spisateljica Vesna Čipčić koja sve vreme posmatra, tekst koji je je ona sama pisala, dok se povremeno svadja sa piscem koji joj krade likove, u koje se ona zaljubljuje. Pisac je naravno potpuno očaran Vesnom Čipčić, želi da se slika sa njom, dok celu tu famu, kvari Deni, zgodni atleta Deni opsednut seksom.

Cela predstava deluje kao san, jer su tok radnje, dijalozi i scene isprekidane i nepovezane baš kao san. Posebna draž predstave je vlasnik kafane Mile, za potrebe predstave i urnebesno nesretno prase, koga stavljaju na razanj i usoljavaju. Mile je inače najduhovitija rola u predstavi. Prepadnuti preduzetnik, prestravljen od svoje redovne gošće, spisateljice odevene čas u cveće, čas u narandžasti bundeva mantil, koja ide okolo i masakrira intelektualce. A tu je i vrlo zanimljiv momenat bacanja pegle nakon pijanstva, nadrealno duhovit, u kome akteri doslovno bacaju peglu za peglanje veša.

Na trenutke postoje i vrlo teške i bolne tačke, ispričane na jedan duhovit način, što je meni bar tek na drugo gledanje postalo duhovito. Ima u predstavi i mrtvih koji pričaju, i ponašaju se kao da nisu ni umrli, meni posebno creepy i drag momenat u predstavi. 

Tu je i žena u crnom sa megafonom kojoj nije jasno o čemu se zapravo radi u predstavi, tabloidnih novinara, gatara, krimi likova, policije, nekih čudnih delova, potpisnici ovih redova nejasnih, koje se tiču Kosova, Murata, Turaka itd… Tako da ako hoćete da vidite ovu našu sredinu i na pozornici, jasno, precizno i pomalo dreamy i duhovito Tiho teče Misisipi, možda će vam zadati neke teme za razmišljanje o našim životima, i onome što nas okružuje. 



Moja muzička podloga za ovu predstavu biće melodija i atmosfera čuvenog Felinijevog filma.



bottom of page