top of page

Tuga Eve Eland

Jedna čudesna knjiga nalazi se od pre par dana na mojoj polici. U pitanju je knjiga When Sadness Comes to Call autorke Eve Eland. Pronašla sam je u Delfi SKC knjižari, i čini mi se da ima još par primeraka.

Ne znam kako da vam predstavim ovu briljantno nacrtanu i još bilijantnije napisanu knjigu i temu koju ona obradjuje. Iako je u pitanju knjiga za decu, radi se o vrlo ozbiljnom štivu po meni, obzirom da se bavi temom mentalnog zdravlja koje je često tabu tema, kod nas osobito. Na maestralan način napisana u tek samo desetak rečenica i sa isto toliko predivnih pastelnih crteža bojicom, ova knjiga otkriva nam put od dolaska tuge sve do njenog odlaska, a nastavak ove knjige je knjiga koja nosi naslov Where Happiness Begins.

Tuga koja prirodno živi u svakom od nas, ponekad ispliva na površinu. Tada nismo baš skroz svoji i ne znamo šta bismo sa tim novim i teškim gostom u našem životu. S vremena na vreme gost je toliko naporan da ne možemo da dišemo i imamo utisak kao da nam taj gost u vidu nekog ogromnog slona leži na grudima. Gde god da idemo taj slon je i dalje tu, prati nas poput senke.

Ova knjiga govori baš o tom nezvanom gostu, ali i da nije rešenje da od tuge bežimo ili je zatvaramo u neki ormar odakle se neće čuti, jer tuga možda ima nešto jako važno da nam kaže i to možda baš o nama samima. Možda će nam otkriti neku tajnu koju smo davno zakopali negde. Možda toj našoj tuzi treba društvo, neka zajednička aktivnost, ili da naprosto samo prihvatimo da je ona tu, neko vreme deo nas.

Ponudite u tom slučaju svoju tugu šetnjom, čajem, razgovorom. Što pre odlučite da je saslušate, ona će vam reći šta ima, i otići jednog jutra. Zapitaćete se možda, pa gde je zaboga sad tuga. Možda to ne bude tako brzo, ali prihvatanje toga da smo tužni, prvi je korak ka ozdravljenju, a svako putovanje počinje prvim korakom. Potražite pomoć na vreme, i budite fini prema sebi i tom tužnom, teškom i nezvanom gostu.

Moja preporuka za ovu knjigu.
Comments


bottom of page