top of page

Marimekko World

Marimekko, čuveni finski brend započeo je svoju priču davne 1951. i kao polaznu tačku za razvoj svoje kuće imao je jednu prilično avangardnu ideju u domenu dizajna, koji je podrazumevao neka od načela Bauhaus škole, odnosno želje da se vrhunska umetnost pretoči u upotrebne predmete koji bi svima bili dostupni. Naime Armi Ratia i njen suprug osnovali su ovu tekstilnu kuću kako bi u dizajn tekstila uneli dozu umetničkog i promovisali lokalne umetnike, koji bi u dizajn tekstila uneli nešto autentično. Tako je naime i nastao čuveni Unikko dezen koji je i dan danas zaštitni znak ove kuće ali i verovali ili ne, jedan od gotovo nacionalnih simbola Finske, a ovaj dezen jedno vreme nalazio se i na avionima finske avio kompanije. Unikko, na finskom znači cvet maka, a autorka ovog kultnog dezena je Maija Isola, koji je ugledao svetlost dana 1964. godine i od tada se nalazi na čitavom spektru proizvoda ove kuće, bilo da je reč o tekstilu, odeći, obući, kućnom dekoru ili raznim upotrebnim predmetima. Doživeo je sve moguće i nemoguće kombinacije boja, i ono što je karakteristično za ovaj motiv i u čemu se posebno ogleda njegova lepota i sofisticiranost jeste što mu zapravo sve boje dobro stoje. 

Inače interesantno je to da je ovaj dezen nastao nakon što je Armi Ratia izjavila kako je Marimmeko kuća koja nikada neće štampati floralni dezen, ali Majia Isola odbila je tu ideju i uradila ovo čudo od dezena koji je i dan danas simbol hrabrosti, kreativnosti i autorske snage, ali i jedan od simbola vrhunskog dizajna. 

Kuća inače i dan danas angažuje finske umetnike koji iz sezone u sezonu donose neku novu divotu u vrlo jasnom, čistom i sofisticiranom stilu. Akcenat je na motivima iz prirode, ali i geometriji. Kuća Marimekko predmet je opsesije u Japanu, koji znamo već, voli i slavi sofisticiranost u svemu. A jedan Japanac, Fujiwo Ishimoto, došao je u kuću Marimmeko 1974, i dizajnirao oko 400 dezena za ovu kuću, pa otuda možda ta magijska veza imedju ovog brenda i Japana. 

Dakle, ako nekada odete u Finsku ili Japan, nemojte zaobići Marimekko radnju.






bottom of page