top of page

Paris-Brest Recept

Kao što sam i obećala, ilustrovala sam recept za Paris-Brest kolač.

Ovo čudo od kolača, ako ste pogledali Luis Vuiton video iz prethodnog posta, napravljeno je u čast biciklističke trke izmedju dva grada, Pariza i Bresta. Otuda i njegov kružni oblik, koji treba da asocira na biciklistički točak. Nego, manimo istoriju, predjimo na recept.



Od sastojaka će vam trebati sledeće.


Za testo:

100ml Mleka

80gr Putera

125gr Brašna

4 Jaja

Prstohvat soli



Za karamel-lešnik crunch:

200gr Pečenih lešnika

200gr Šećera

100ml Vode



Za krem:

480ml Mleka

80gr Šećera

165gr Putera

2 Žumanca

2 Štapića vanile

30gr Skroba




Priprema:


Prvi korak je pravljenje karamel-lešnik crunch-a. U šerpicu stavite šećer i vodu. Pustite da proključa i kuvajte šećer dok ne dobije srednje smedju boju. Ne sme da vam pregori, tj. da potamni previše, da ne bi bio gorak. Kada dobije karamel, ubacite cele lešnike i promešajte.

Dobijen karamel sa lešnicima izlijte u tanku ploču da se ohladi i stvrdne. Možete koristiti običan pleh koji ste obložili masnim papirom, ili silikonsku podlogu, ukoliko je imate.

Kada se skroz ohladi i stvrdne izlomite je na delove, ubacite u blender i usitnite najviše što možete. Dobićete te smesu koja divno miriše i koju ćemo kasnije pomešati sa vanila kremom.


Drugi korak je testo. U šerpicu spijate mleko i puter, zagrejte tik do ključanja, zatim sklonite sa vatre i dodajte brašno. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu loptu testa koja se odvaja od šerpice. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i mešajte mutilicom dok ne dobije gusto kremasto testo.

Sipajte testo u poslastičarski špric sa zvezdastim nastavkom i špricajte krugove, poput malih djevreka, na plehu koji ste obložili papirom za pečenje. Pospite krugove listićima badema i stavite u prethodno ugrejanu rernu da se peče oko 40min na 200C. Ako imate venilator u rerni uključite i njega.





Sledeći korak je vanila krem. U šerpicu sipajte mleko i šećer. Zagrejte do ključanja. Sklonite sa vatre. Razmutite skrob sa malo vode, i pomešajte ga sa žumancima i vanilom.

Dodajte sve to u mleko mešajte na vatri dok ne postane kremasto i gusto. Ostavite krem pokriven PVC folijom da se ohladi u frižideru. Ulupajte penasto puter, koji treba da bude sobne temperature, dakle mekan, U ohladjeni vanila krem dodajte puter i dobro umutite. Zatim dodajte u krem karamel-lešnik crunch i dobro umutite ponovo. Dobili smo krem za Paris-Brest.





Poslednji korak je filovanje. Isecite ispečene kružiće na pola po horizontali. Na donji deo našpricajte krem. Poklopite drugom polovinom testa i pospite sa malo prah šećera. I to je to. Paris-Brest lepo će vam ići uz neki suvi rose. Uživajte!



Evo i fotka kako je moj ispao.






bottom of page