top of page

Goodbye 60’s

Danas je u Sjedinjenim američkim državama zvanično abortus zabranjen u 13 zemalja, a verovatno će takvu odluku doneti i ostale zemlje SAD-a. Ja možda nisam prava osoba da dam komentar na ovu temu jer se nikada ne bih odlučila na abortus, ne bih mogla da živim ostatak života, a da sam svojom odlukom ugasila život nekom novom biću na ovom svetu, pitajući se kakav bi to stvor bio da se rodio.

Paranoično sam vodila računa o zaštiti, uvek.

Smatram naravno da takvo pravo ženi, ali i muškarcu koji takodje učestvuje u odluci ne treba oduzeti iz milion razloga. Izmedju ostalog i zbog prava na grešku, koja nam se svima može desiti. Mladi smo, pravimo gluposti, trudnoće se dešavaju. Nismo dovoljno zreli da postanemo roditelji, nemamo uslova da pružimo jednom novom biću sve neophodno. Prekid trudnoće sasvim je racionalna i potpuno ok odluka, koju mnogi mladi ljudi u Americi više neće imati. Gde će nas to odvesti? Koliko ćemo se vratiti unazad?Oduzimanje prava glasa ženama? Ovde neću govoriti o prekidu trudnoće nakon silovanja. Nemam snage da govorim o tome. Nemam jer me užasava činjenica da tako nešto čeka mnoge cure u SAD-u.

Došli smo ponovo do toga da se distopijske SF priče ostvaruju. Opet ništa nismo shvatili. Zapadni svet ruši se kao kula od karata godinama unazad, a kako stvari stoje i istočni je odlučio da krene istim stopama. Svet o kome je pisao Filip K. Dik živimo svakodnevno. Ameriku nikada nisam smatrala slobodnim društvom. Ali tamo su ipak počele mnoge borbe, borbe koje su donele dobre stvari. Za mene, ljubiteljicu Vilhelma Rajha, Majkla Mura, Lu Rida, Fantagraphics stripova, i ostalih američkih underground čudaka i hipika Amerika je nešto turobno, i podjednako privlačno. Nisam od onih koji žele kraj Americi, toga ima puno, radije biram da želim kraj svim onim idejama i ljudima koji nas sprečavaju da budemo ljudi, da grešimo, ali i da imamo pravo na grešku i mogućnost da je ispravimo uz podršku.

Uz ovu temu, i ovaj poražavajući dogadjaj, podeliću sa vama radove meni najdraže underground feminističke umetnice koja nam stiže iz Amerike, cure koja pravi mala trashy fanzin remek dela, Jolie Nunez - Noggle
Comments


bottom of page