top of page

Henri Cartier - Bresson

Moj prvi susret sa pojmom umetnička fotografija bio je u tinejdžerskom periodu kada sam u ArtGet galeriji pogledala izložbu francuskog fotografa Bressona. Do tada fotografija je za mene bila samo nešto na čemu ja izgledam tragično, ok nije baš tako, zverala sam vazda u novinske fotografije, ali tu nije bilo ničeg nalik ovom. Henri Cartier - Bresson jedan je od onih znamenitih imena u svetu istorije fotografije, pionir ulične fotografije, i neko čije kompozicije i odnosi svetla i senki ostavljavaju bez daha. Melanholičan, ponekad nadrealan i naravno levičar, Bresson će iza sebe ostaviti fascinante portrete pisaca, filozofa i umetnika 20. veka, ali i portrete običnih ljudi, kao i ljudi sa margine i fotografije uličnih scena.

Nažalost, Beograd se ne može već jako dugo pohvaliti izložbama fotografa poput Bressona, ali na sreću danas su tu internet i Google.

Sledi mali izbor fotografija ovog autora, a uz njih, ne mogu da odolim, a da ne podelim sa vama jednog od meni dražih filmskih likova, u pitanju je Auggie iz filma Smoke, koji ima hobi da svakog jutra godinama fotografiše isto mesto u isto vreme, jednu raskrsnicu i pritom ima fantastičnu priču o svom hobiju, koju priča, pa kome drugom nego piscu.












bottom of page