top of page

hashtag Nisam Prijavila

Ako ovih dana pratite domaću Twitter zajednicu, možda ste primetili da se tamo dešava nešto možda jako važno, što će uticati na to da se neke stvari možda promene i izvan binarnog sveta.

Na Twitter zajednici se zapravo pojavio hashtag #NisamPrijavila, i odnosi se na žene, žrtve nasilja koje nisu prijavile zlostavljanje koje su preživele ili i ga i dalje preživljavaju.

Koliko je stvar alarmanta govori broj postova sa tim tagom. Nažalost mnoge od nas spadamo u onu grupu cura kojima nije potreban nikakv hashtag ili vest u medijima da bismo shvatile gde živimo, i koliko sistematskog nasilja se sprovodi na ženama u patrijahalnom svetu, ali ipak mi spadamo u onu vrstu sredine koja nasilje veliča, slavimo zločince, nasilnika opravdavamo, žrtvu okrivljujemo, dovodeći žrtvu time u još za nju teže stanje. Nasilnik na neki način postaje heroj, dok žrtve neretko završavaju potpuno nesposobne za život i rad, a često se stvari završavaju i suicidom žrtve. I tako dolazimo u situaciju da se jedan život ugasi, dok su nam usta puna demokratije, evropskih vrednosti, feminizma pa čak i hrisćanstva, dok u praksi imamo situaciju da svakoga dana sve veći broj cura završava hospitalizovano na psihijatriji zbog različtih oblika zlostavljanja. Od onog fizičkog, preko seksualnog i verbalnog, pa sve do finansijskog i pravnog.


Nasilje je strašna stvar, posebno ono kada nasilje sprovodimo na slabijima od nas. Svako ko je preživeo tako nešto zna koliko je težak i dug put do oporavka, i vraćanja normalnom životu, ili barem nečemu što se može koliko toliko nazvati normalnim životom. Nažalost iz iskustva znam da se mnoge cure nikada ne oporave od nasilja i da im taj jedan život koji imaju bude zauvek uništen, uz svesrdnu pomoć okruženja.

Moj apel za sve vas koji ovo čitate je, uvek budite na strani slabijeg, na strani žrtve, podržite je, i dajte joj vetar u ledja. Stanite uz žrtvu, bez toga da je sažaljevate, već samo da je pridržite i pomognete joj da razume šta joj desilo, i da ponovo pronadje snagu u sebi.


Poslušajte šta o nasilju i oporavku kaže jedan naš više nego izuzetan lekar i terapeut, dr. Vladimir Jović.






bottom of page