top of page

Fovisti nekad i sad

Fovisti, ili kako su ih zvali u Francuskoj - Divlje zveri, bili su pomalo pobunjeni deo pokreta modernog slikarstva s početka 20. veka. Fovisti su prepoznatljivi po vrlo upečatljivoj upotrebi boje, koristili su gotovo sirove boje, praveći na taj način paletu boja kojom su stvarali upečatljivu i vrlo kontrastnu živopisnu atmosferu na slikama. Fovizam je često dovodjen u vezu sa ekspresinizmom, premda su ekspresionisti koristili boju na dosta smireniji način, i čini se kao da su radovi ekspresionista poput Edvarda Munka bili daleko mračniji od radova fovista koji su ipak slavili život prirode i boju koju ona u sebi nosi.

Najpoznatiji fovista danas svakako je Anri Matis, ali neki drugi autori poput Andre Derana ili Raula Dafija su možda daleko živopisniji i upečatljiviji predstavnici ovog umetničkog pokreta.

Danas u 21. veku kada postoji ekspanzija ilustratora, često se mogu prepoznati uticaji ovih autora, pre svega to se ogleda u boji, i tendenciji autora da kroz idealnu paletu boja ispričaju priču na jedan više nego ekspresivan način. Jedan od takvih autora je Beya Rabei, divne palete, umirujuća atmosfera, uljani pastel na papiru, i izuzetno transponovane boje iz prirode na papir, jednostavne forme, divna struktura linija na portretima, čudesan svet, tu na dohvat ruke na Instagramu.

Evo jedne male izložbe na ovu temu iz prošlosti i sadašnjosti.













bottom of page