top of page

Kako i Zašto postati ilustrator 2

Obećala sam vam da ću pisati nastavak o tome kako se baviti ilustracijom u Srbiji, ali i globalno. Pripremila sam vam listu nekih sajtova ali i kvalitetnih tutorijala za neka vaša česta pitanja. Pokušaću da vam predstavim sve to kroz temu pattern dizajna obzirom da on ima najkomercijalnije domete u industriji ilustracije.

Mnogi od vas me na instagramu pitaju kako pravim patterne, odnosno dezene i kako ih i gde prodati. Patterni pre svega imaju primenu u dekorativnim proizvodima kao što su tekstil, ukrasni papiri, tapete, razni prozvodi od papira, ambalaža, ali neretko se mogu naći i kao deo likovne opreme knjige, posebno onih dečijih.

Osnovno pravilo kod rada na patternu je da ima dobar tok i kompoziciju, da li ste uradili dobar pattern znaćete onog momenta kada ga umnožite i ne vidite gde je početak, a gde kraj raporta. Postoje razni stilovi kreiranja patterna, ali ono što je jako važno je tečna kompozicija elemenata. Ako ste zainteresovani za istoriju nastanka dizajna dezena možete istražiti znamenito ime Vilijama Morisa, koji je pionir u dizajnu tekstila i tapeta. Sigurno ćete prepoznati njegov uticaj na neke autore danas.


Kako napraviti idealan ponavljajući pattern?


Na videima ispod možete videti kako da napravite dobar pattern u Adobe Illustratoru, Photoshopu ili na čudesnom iPadu u Procreate programu. Tu ćete videti sve što trebate da znate o dizajnu dobrog ponavljajućeg patterna.
Jako dobre kurseve za rad u programima, ali i svašta nešto zanimljivo možete pronaći po jako povoljnim cenama na Domestika sajtu. Pročeprkajte malo taj sajt i videćete fantastične autore koji nude svoja znanja na dlanu.


Kako i gde prodati svoje dezene i generalno ilustracije?


Prvo i osnovno ako želite da zgrćete pare na netu, morate imati PayPal koji je aktivan, drugo, morate poštovati sve tehnicke zahteve platforme na kojoj prodajete i na kraju ili na početku, imati atraktivne dezene i poželjno neki vaš jedinstven stil, ili ako ne, onda pratiti šta je to sto je moderno ovde i danas.

Jedan o trenutno vodećih sajtova otvorenih za autore je britanski Patternbank. Vrlo je zanimljiva platforma u pitanju obzirom da po prodatom dezenu možete zaraditi od 25$ do 150$ u zavisnosti koji stepen licence neko od vas kupi. Iako se bave pretežno progresivnim stilom dezena namenjenim za fast fashion proizvode, i neke drugačije stvari imaju dobru prođu tamo.

Drugi sajt koji je već nekoliko godina strahovito posećen i poularan je Creative Market. Njihova polisa je malo zahtevnija u tom smislu da zahtevaju ozbiljnu prezentaciju rada ili dezena, morate imati vlastiti veb sajt i shop i visok kvalitet dezena ili ilustracija. Tamo sami formirate cenu za svoj rad i za svaki stepen licence i dobijate 60% od svake prodaje.

Jedan primer kako treba da izgleda set dezena i recimo ilustracija cu vam pokazati na jednom mom radu. Potrebno je da koristite mockup-ove za što verniju prezentaciju upotrebe vašeg rada. Ovako bi trebalo da izgleda jedna prezentacija za vaš Creative Market shop. Mockuopve mozete kupiti već gotove na samom Creative Market shopu ili pronaći negde i neke besplatne, ili pak ako imate vremena i strpljenja napraviti sami vaš mockup, ima puno tutorijala na netu kako napraviti dobar mockup.

Što boja prezentacija, više prodaja, i više parica za spa centar na primer :))))Takođe, tu je i sajt specijalizovan samo za tekstil Spoonflower. Ova platforma funkcioniše tako da vi imate galeriju vaših dezena koje oni za kupce štampaju na tekstilu i prodaju metražu. Deo novca od prodaje metraže ide vama, precizno od 10-15% od cene materijala.


Ovo su samo neka od mesta gde možete prodavati svoj rad, postoje i neka druga, ali manje atraktivna za pattern dizajnere i ilustratore.


Nadam se da sam vam malo pomogla i inspirisala vas na rad na netu.


Prvi deo na ovu temu možete pročitati OVDE.bottom of page